Ivan (PSD):Romania risca o sanctiune de 0,5% din PIB pentru "falsificarea" datelor privind deficitul

Data publicarii: 29-04-2011 | Politica



Europarlamentarul PSD Catalin Ivan considera ca Romania risca sanctiuni din partea UE, cu 0,5% din PIB, "daca se confirma suspiciunile Eurostat despre raportarile false facute de Guvernul Boc" in privinta deficitului bugetar pe anul 2010.

Ivan precizeaza, prin intermediul unui comunicat de presa remis NewsIn, ca saptamana trecuta, la nivelul Comisiei de Afaceri Economice a Parlamentului European, s-a votat un pachet de legi care prevede o "inasprire a sanctiunilor impuse statelor membre in cazul in care se constata nereguli in datele financiare raportate", in sensul impunerii unei penalizari de 0,5% din PIB.

"O amenda de 0,5% din PIB este imensa pentru Romania. Lucrul cel mai grav, insa, este ca nu cei care comit neregulile vor scoate banii din buzunar, ci tot populatia, avand in vedere ca sanctiunile se platesc din bani publici. Altfel spus, daca propunerile facute in Comisia de Afaceri Economice vor trece in forma actuala, romanii vor fi puSi in pericolul de a plati sume exorbitante pentru incompetenta Si fraudele comise de actualul guvern in ceea ce priveSte alcatuirea bugetului", considera Ivan, membru in Comisia pentru control bugetar din PE.

"Am subliniat in repetate randuri ca raportarile false ne vor costa scump, dar actuala putere se incapataneaza sa calce in picioare legea ori de cate ori are ocazia. Foarte recent, Parlamentul European a adoptat rezolutia elaborata de mine, privind protectia intereselor financiare ale Uniunii, in care aratam nevoia unei transparentizari mai mari a gestionarii banilor europeni de catre statele membre. La doar o saptamana dupa acest vot, Elena Udrea refuza sa se prezinte in fata Comisiei REGI a Parlamentului European pentru a da socoteala fata de cheltuirea banilor UE de catre ministerul pe care il reprezinta. Urmatoarea saptamana, ministrul BotiS era prins cu mana in borcanul cu fonduri europene. Cu asemenea practici, nu doar ca ni se vor taia din fondurile europene, dar va trebui sa mai Si scoatem bani din buzunar pentru a achita amenzile impuse de UE", declara Catalin Ivan.

In opinia social-democratului, "actuala putere nu face altceva decat sa incerce ascunderea mizeriei sub preS, furnizand date false care sa acopere hotiile comise din bani publici Si fondurile deturnate catre clientela portocalie".

Eurostat si-a exprimat, marti, rezerve fata de calitatea datelor transmise de Romania in ceea ce priveste deficitul bugetar si nivelul datoriei guvernamentale in 2010. Biroul de statistica al Uniunii Europene s-a referit la tratamentul statistic al indicatorilor unor companii reclasificate in sectorul administratiilor publice conform metodologiei ESA 95.

Primul-ministru Emil Boc a sustinut ca Executivul de la Bucuresti va lamuri toate intrebarile legate de situatiile financiare ale Termoelectrica si CFR Infrastructura afirmand ca autoritatile romane au fost transparente in relatiile cu institutiile europene, inclusiv Eurostat.

Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri, la TVR, ca Eurostat trebuie sa vina "imediat" in Romania pentru a lamuri situatia privind datele transmise de Guvern, avansand supozitia ca ar putea fi vorba de o simpla neintelegere provocata de standardele folosite la calcularea deficitului. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: